آب همیشه برنده است | اهمیت منابع آبی را فراموش نکنیم
۱۸ آذر, ۱۴۰۱«آب همیشه برنده است.»
عبارت Water Always Wins بر جلد کتابی از اریکا گیز نشسته. کتابی که انتشارات دانشگاه شیکاگو در سال ۲۰۲۲ منتشر کرده است. در صفحهٔ تقدیم کتاب چنین میخوانیم:
«تقدیم به آب، و هر آنچه به آب مربوط است: خواه ماده معدنی باشد و خواه میکروب، خواه سگ آبی و خواه موجودی دوپا.
و تقدیم به کارآگاهان آب: به خاطر کنجکاویشان، چشماندازشان، و تلاششان برای آیندهای قابلزیستن.»
.
کتاب به نقش تأثیرگذار آب در شکلگیری حیات، تمدن انسانی و سرنوشت زمین میپردازد. نقشی که به نظر میرسد ما به اندازهٔ گذشتگان به آن توجه نداریم. در گذشته متوجه بودند که دوری و نزدیکی از چاه و رودخانه میتواند سرنوشتشان را تغییر دهد. اما دسترسی به آب لولهکشی و شکلگیری ساختارهای شهری باعث شده فراموش کنیم که همچنان «آب» است که مشخص میکند «انسان» چه سرنوشتی خواهد داشت و نه برعکس. آب میتواند با غیاب خود ریشهٔ تمدن را بخشکاند یا با سرریز شدن بر سر مردم، تمدنی را در خود غرق کند.
اریکا گیز داستان آب را از نخستین دورههای زمینشناسی آغاز میکند و پس از موجودات تکسلولی به سراغ سگهای آبی (نخستین مهندسان آب) میرود و این مسیر را تا امروز و فردا ادامه میدهد.
در تعریف او، کارآگاههای آب کسانی هستند که میکوشند «ارادهٔ آب» را کشف کنند و ببینند آب چه میکند و چه میخواهد و برای آینده چه اراده کرده است. او بر این باور است که تنها اگر آب را در همین حد جدی بگیریم و دنبال کنیم، میشود تمدن انسان را برای مدت طولانیتری حفظ کرد.
او در آخرین صفحات کتاب یادآوری میکند که درست است جنگ داخلی سوریه، ریشههای متعدد و بسیار پیچیدهای داشته است، اما فراموش نکنیم که یکی از ریشهها، کمآبی بود: خشکترین وضعیتِ تاریخیِ منطقهای خشک، که سدسازیهای ترکیه هم آن را خشکتر کرده بود و دولت هم با سیاستهای کشاورزیهای نادرست، اتلاف منابع آبی را تشویق میکرد. کاهش محصولدهی، تشنه ماندن احشام، و افزایش هزینهٔ پمپاژ آب از چاهها، روستانشینان را به مهاجرت به مناطق شهری سوق داد و شهرهایی که در اثر موج سنگین مهاجران عراقی بعد از فروپاشی عراق و به خاطر سیاستگذاریهای ضعیف حاکمیتی در آستانهٔ فروپاشی بودند، ظرفیتی برای تحمل موجهای جدید جمعیتی نداشتند و در هم ریختند.
اریکا گیز در تمام صفحات کتاب خود، خوانندگان را دعوت میکند که آب را جدیتر بگیرند. مادهای که دقیقاً به علت حیاتبخش بودن، نبودنش میتواند عامل ممات و مرگ و نابودی نیز باشد.
دو مطلب زیر در متمم هم به نوعی به این بحث مربوط هستند:
تصمیمهای دشوار و پیچیده درباره آب
بحران کم آبی در کدام کشورها جدی است؟