دردسر پیام سال نو | وقتی نمیفهمیم چه حرفی را چه زمانی نباید گفت
۱۷ دی, ۱۴۰۱پیام تبریک نوروزی وزیر دفاع آلمان، به یک دردسر جدی برای او تبدیل شد. کریستین لامبرشت، ویدئوی کوتاهی به مناسبت آغاز سال ۲۰۲۳ منتشر کرد. تصمیمی که ظاهراً عجیب نیست. اما اشتباهات او در فرم و محتوا، کار را برایش پیچیده کرد.
او در پیام خود به جنگ اوکراین اشاره کرد، اما پیامش در خیابان و در شرایطی ضبط شده که نور و صدای آتشبازی سال نو، پسزمینهٔ ویدئو را پُر کرده است.
پیام لامبرشت از نظر محتوا هم خالی از اشکال نبود. او پس از اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۲ شاهد جنگی در قلب اروپا بودهایم و با چالشهایی باورنکردنی مواجه شدهایم، گفت که این اتفاقات زمینهای شده تا او با افرادی «بسیار بسیار خاص و جالب» آشنا شود و از این منظر، قدردان و شکرگزار است.
تصمیم وزیر دفاع آلمان دربارهٔ ضبط چنین پیامی – در حالی که انتظار نمیرفت حتماً در اکانت شخصی خود پیام منتشر کند – و اصرار او بر این که نکتهٔ مثبتی هم از این جنگ پیدا کند، و توصیف تلاشها و شجاعتهای مردم در یک جنگ در قالب اصطلاح «آدمهای خاص و جالب» خشم منتقدان را برانگیخت و این واژهها و تعبیرها را مناسب وضعیت جنگی و انسانهای غمدیده و جنگزده ندانستند (+/+/+).
منتقدان برای توصیف پیام لامبرشت از اصطلاح Tone-deaf استفاده میکنند؛ پیامی کاملاً ناهمدلانه. انگار که لامبرت، ناتوان از شنیدن صداها و پیامهای محیط خود، دهان به سخن گشوده و حرف زده است.
این نخستین خرابکاری لامبرشت نیست. او در اوایل جنگ اوکراین هم در پاسخ به درخواست اوکراین برای ارسال سلاحهای سنگین، اعلام کرده بود که ۵۰۰۰ کلاهخود نظامی برای اوکراین ارسال میکند. آن تصمیم هم نشان میداد که گوش و چشم لامبرشت برای دیدن و شنیدن آنچه در اطرافش میگذرد، ضعیف هستند.
بعید است این اشتباه به تنهایی به تغییر لامبرشت منجر شود. اما قطعاً فرصت بسیار خوبی در اختیار مخالفان او قرار خواهد داد تا به صدراعظم آلمان برای تغییر او فشار وارد کنند. برای مردم سخت است باور کنند کسی که در انتخاب چند کلمه و موقعیت فیلمبرداری ضعیف است، بتواند در تصمیمهای سرنوشتساز نظامی آلمان، درست عمل کند.