کهکشان راه شیری | عکسی که داریم؛ عکسی که نداریم

انسان با هر گامی که در زمینهٔ نجوم و شناخت فضا برمی‌دارد، هم‌زمان قدرت و ضعف خود را بیشتر می‌بیند و درک می‌کند.

خبر ثبت نخستین عکس از سیاه‌چاله‌ای که در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد، شگفت‌انگیز است (+). سیاه‌چاله‌ای که همهٔ موجوداتی که روی زمین می‌زیسته‌اند، تمام عمر خود را دور آن چرخیده‌اند؛ حتی آن‌ها که فکر می‌کردند جهان به دور آن‌ها می‌چرخد.

در عین حال، در همین زمانی که قدرت شگفت انسان را تحسین می‌کنیم، خوب است به خاطر داشته باشیم که انسان هرگز به معنای واقعی کلمه، هیچ عکسی از کهکشان راه شیری ندیده است.

عکس کهکشان راه شیری - با سیاه چاله میانه کهکشان

این که ما هنوز نتوانسته‌ایم عکسی واقعی از کهکشان راه شیری ثبت کنیم عجیب نیست. ما خود داخل کهکشان هستیم و ثبت عکس کهکشان راه شیری برایمان امکان‌پذیر نیست.

کاسینی ۱۹۰۰ میلیون کیلومتر طی کرد و وُییجر‌ها (یک و دو) نزدیک به ۲۳۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ میلیون کیلومتر از زمین دور شده‌اند (+/+/+). این فاصله تقریباً یعنی ۰/۰۰۲ یک سال نوری و کافی است به این نکته توجه کنیم که ضخامت منطقه‌ای از کهکشان راه شیری که ما در آن قرار گرفته‌ایم حدود ۱۰۰۰ سال نوری است (+).

البته نباید ناامید شد. تعبیر اشلی همر در این زمینه جالب است: چیزهایی که ما به عنوان عکس کهکشان راه شیری دیده‌ایم، شبیه عکس‌هایی است که از دایناسورها می‌بینیم. هم واقعی نیست و هم واقعی است. هیچ دوربینی چشم‌ در چشم دایناسورها یا بیرون از کهکشان راه شیری، این سوژه‌ها را ثبت نکرده. اما آن چه که داریم، بر اساس شواهد محکم و ترکیب عکس‌ها و داده‌هایی تولید شده که با تکیه بر روش علمی استخراج شده‌اند (+).

چند مطلب پیشنهادی از متمم:

عکس‌های کاسینی از قمرهای زحل

خاکسپاری در فضا: فضا هم دست‌نخورده نمی‌ماند

عطر فضا

#نجوم