پریسکوپ چیست؟ | داستان ساخت پریسکوپ از جنگ جهانی اول تا گوشیهای امروزی
۲۶ بهمن, ۱۴۰۰این روزها در مشخصات برخی از گوشیهای هوشمند عبارت «مجهز به دوربین پریسکوپی» را میبینیم.
ممکن است از خودتان پرسیده باشید که پریسکوپ چیست و در چه مواردی استفاده میشود؟ حتی اگر هم کارکرد پریسکوپ را از دوران مدرسه به خاطر داشته باشید، ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که دوربین پریسکوپی در موبایلها به چه کار میآید و چه خاصیتی دارد؟
پریسکوپ (Persicope) که آن را در فارسی به پیرابین (دستگاهی که پیرامون را میبیند) ترجمه کردهاند تقریباً ساختاری شبیه شکل زیر دارد:
پیرابین یا همان پریسکوپ در سادهترین شکل آن از دو آینه با زاویهٔ ۴۵ درجه استفاده میکند و با انعکاس پرتوها ابزاری میسازد که به کمک آن میتوان اشیائی را که در اتفاع متفاوتی از چشم قرار دارد مشاهده کرد.
اگر چه ظاهراً ابزارهایی با کارکرد پریسکوپ از قرن هفدهم وجود داشتهاند، اما میگویند ساخت پریسکوپ و استفادهٔ گسترده از انواع پریسکوپ به جنگ جهانی اول باز میگردد. بروس واکر، نویسندهٔ کتاب طراحی سیستمهای بصری، یک فصل از کتاب خود را صرفاً به پریسکوپها اختصاص داده است (+). اگر قصد تحقیق درباره پریسکوپ داشته باشید، این کتاب میتواند نقطهٔ شروع خوبی باشد.
او پس از شرح کاملی دربارهٔ این که پریسکوپ چگونه کار میکند، چنین گزارش میدهد که زیردریاییها در جنگ جهانی اول استفادهکنندهٔ اصلی پریسکوپها بودهاند. پریسکوپ به نوعی چشم زیردریایی بوده و پریسکوپها به سربازان داخل زیردریایی کمک میکردهاند کشتیها و آرایش نیروهای دشمن را در سطح آب ببینند. چنانکه واکر نقل میکند، این پریسکوپها گاهی تا ۱۲ متر بالاتر از سطح چشم (محل استقرار سرباز در زیردریایی) را رصد میکردهاند.
اما ایدهٔ پریسکوپ در موبایل به چه کار میآید؟
کسانی که در سالهای اخیر از موبایل استفاده میکنند، دو خواستهٔ متعارض دارند. آنها از یک سو میخواهند موبایلها نازکتر و کمحجمتر (و به تبع آن سبکتر) شوند.
از سوی دیگر مدام انتظار دارند دوربینهای موبایل کیفیت بهتری داشته باشند و توانایی تفکیک نقاط و قدرت زوم اپتیکال آنها بیشتر شود. برای اینکار چارهای نیست جز اینکه طول دوربین بیشتر شود (هم برای اینکه تعداد و فاصلهٔ لنزها بتواند بیشتر شود و هم برای اینکه فضای بیشتری برای حرکت اجزای دوربین وجود داشته باشد).
طراحی پریسکوپی توانسته به تأمین همزمان این دو خواستهٔ متعارض کمک کند.
دوربین های پریسکوپی در موبایلهای جدید بر خلاف موبایلهای قدیمی در طول موبایل قرار گرفتهاند و نه همراستا با ضخامت آن. اما لنز در نهایت عمود بر جهت دوربین قرار میگیرد. بنابراین با ایدهای شبیه آينه پریسکوپ میتوان مسیر نور و تصویر را ۹۰ درجه تغییر داد و تصویری را که لنز موبایل میبیند به سنسور دوربین رساند.
این نیاز جدید باعث شده که دوباره ما اصطلاح پریسکوپ را که سالها به فراموشی سپرده شده بود، بشنویم و بخوانیم.